Posted on Hozzászólás most!

Mossak vagy ne mossak? I. rész – 6+1 ok a mosható pelenka mellett

Nagymamáink kora óta sokat fejlődtek a mosható pelenkák. Egyrészt már nem kell gumibugyit ráadni a babájára annak, aki a “moshatózás” mellett dönt. Másrészt a technológiai fejlődésének köszönhetően  nem kell kifőzni a pelenkákat, hogy tiszták legyenek. Elég, ha betesszük a mosógépünkbe. A fejlődés és az igények meghozták a sokszínűséget ezen a téren is, ma már számos típus, márka van a piacon, amelyek közül lehet választani.

Előttem már néhányan összeszedték, hogy miért is jó a mosható pelenkázás, a következőkben az általam összeállított listát olvashatjátok.

Miért szuper a mosható pelenka az eldobhatóval szemben?

MERT…

  • Olcsóbb: talán nem ez jutna először eszedbe, ha megkérdeznék tőled, mi az előnye a mosható pelenkázásnak. Pedig a számok igazolják: százezreket is meg lehet spórolni egy jól megválasztott mosható pelenka rendszerrel beleértve a víz-, és áramfogyasztást is (Itt utána is tudsz számolni: https://hordozotar.hu/kalkulator/ vagy https://temiti.hu/pelenkatapogato/ezt-nem-hiszem-el-pelenka-kalkulator/). Ha drágának érzed egy mosható pelenka árát, akkor gondolj arra, hogy hosszútávon megtérül a befektetésed, mert a testvérek is leörökölhetik a készletet és ha már minden gyerkőc szobatiszta, akkor el is adhatod.

forrás: pixabay

  • Jót teszel a környezettel:  (akkor jöjjenek megint a számok) egy gyerkőc 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható pelenkákkal a születésétől a szobatisztaságig (forrás: http://www.zoldovezet.info/content/3-nyomos-erv-a-moshato-pelenkak-mellett) . Ez a háztartási szemét mennyiségén is meg fog látszódni, lényegében (minimum) dupla mennyiségű lesz. Nem vagyok egy nagy környezetaktivista, de ez laikusként nézve is soknak tűnik. Ha mosható pelenkát használunk, ezt a szemetet meg is tudjuk spórolni, és evvel már jót is teszünk a Földünkkel. Ez azért jó érzés, nem? 🙂
  • Természetes: A pelenka belsők, amelyek érintkeznek a bababőrével, olyan anyagokból készülnek, amelyek a természetben is fellelhetőek, pl. bambusz, kender, gyapjú. Könnyű belátni, hogy minél természetesebb, annál jobb a bababőrnek is, mert szellőzni, lélegezni hagyja. Én jobban érzem magam egy pamutfölsőben, mint egy műszálasban – talán ezzel nem vagyok egyedül. A baba is érzékenyen reagál a ruhákra, ezért is ügyelünk rá, mint szülő, hogy minél pamutosabb, puha legyen a kiválasztott darab. Nincs ez másként a pelenkánál sem. Vannak olyan babák, akik pelenkakiütéssel reagálnak az eldobhatósra, ezért folyton krémezni kell a popsijukat. Nem mondom, hogy mosiban nem fordul elő a piros popsi, mert igen, van rá példa, pl. egy brutális fogzás idején, de ez a jelenség az eldobhatósban is ugyanúgy megjelenik. Akkor miért mosható? Mert kellemes közeget biztosít a popsi számára, és a gyerkőc is jól érzi magát.

 

forrás:pixabay

  • Közösségformáló ereje van: Hihetetlennek tűnik, de igaz. Több mint 9000 tagot (jelen pillanatban) számlál a “Mosható pelenka piac és csevegő” nevű facebook csoport, ahol az édesanyák megosztják egymás közt a tapasztalataikat, segítik a kezdőket és nem mellesleg el is adhatod itt a használt pelenkákat. A csoportban lévő anyák egymást támogatják, nem ítélkeznek, segítenek, ahol tudnak és jó humorérzékkel vannak megáldva. Röviden: jó érzés közéjük tartozni!

  • Babához igazítható: Szerintem ez az egyik legjobb dolog a mosiban. Mindegy, hogy husis, röpilábú, pocakos, nem pocakos, sokat pisilős vagy érzékeny bőrű, akkor is meg lehet találni a megfelelőt a gyerkőcnek. (A mosható pelenka igazán liberális) Nem jött be az a márka, amit választottál? Nem probléma. Eladod – vagy imádott minta esetén megtartod és reménykedsz, hogy változások hatására mégis jó lesz – és választasz egy másikat.

  • Kreatívvá tesz: Én az optimista (vagy inkább naiv) anyukák közé sorolom magam, aki indulás előtt számba veszi a lehetséges jövőt és gondolatban kijelenti: Á, ez úgysem fog bekövetkezni…Na igen, ezek a jellegű gondolatok általában valóra szoktak válni, mintegy önbeteljesítő jóslatként. Mit jelent ez a gyakorlatban? 🙂 Ha bepakolásnál nem teszel be pelenkát, mert az alany indulás előtt pár perccel tette tele a pelenkát valamivel, amit megevett, és úgy véled ma már többet nem fog kakilni, akkor tuti a célba érés pillanatában lesz tele újra. A) megoldás: van nálad pelenka, simán, rutinosan kezeled a helyzetet. B) megoldás: nem találod a pelenkát, mert pl. a gyerkőc többször átrendezte a táskádat, így bármely létező dolgot felhasználod, hogy azzá váljon. Az emberi kreativitás nem ismer határokat. (Ezekből szoktak születni a vicces sztorik utólag, bár akkor nem feltétlenül annak éljük meg.)
  • +1 imádnivaló minták: Ezt a részét nem is ragozom túl, nézzünk inkább néhány képet, és közben jöhetnek wháááák meg a huuuuuk.

 

forrás: Windel Zauber Land

forrás: Billou

Nem akarok keresztes hadjáratot indítani az eldobhatós ellen, de ha már van másik lehetőség, akkor miért ne használhatnánk ki? Ha csak napi egy mosható pelenkát használsz, akkor annyit, egy pelenka is sokat jelenthet. Tudom, kell egy kis kísérletező kedv, de evvel szerintem minden anya rendelkezik, mert nincsenek fix megoldások a gyerekeinkkel kapcsolatos helyzetekre sem, a babához igazítva kísérletezzük ki a megoldásokat. A mosható pelenkázás is ilyen, egy jó kis kaland, amibe érdemes belevágni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük