Posted on Hozzászólás most!

Mossak vagy ne mossak? II. rész – Tévhitek és hátrányok?!

Én azt a nézetet vallom, hogy az élet egyensúlyba tartja a dolgokat, így ha vannak egy dolognak pozitívumai, előfordulhat, hogy nehézségekkel is szembe kell nézni. Nincs ez másként a mosható pelenkával sem. A következőkben összegyűjtöttem azokat az esetleges hátrányokat, amelyekkel induláskor szembesülhetsz és azt is, hogy mik a lehetséges megoldások.

Milyen hátrányokkal nézhetsz szembe a használat során és mik lehetnek a megoldásaik?

 • Egy számmal nagyobb babaruhaméret. Ha túl feszes a ruha, akkor nyomhatja a pelenkát, ami ázáshoz vezethet (ugyanez előfordulhat az eldobóssal is). Ezért érdemes egy számmal nagyobb ruhákat választani a gyerkőcöknek. Ha mégis ragaszkodsz az eredeti mérethez, akkor erre is születtek már megoldások, pl. a bodykhoz bodyhosszabbító, vagy vannak készítők, akik kifejezetten mosható pelenka kompatibilis nadrágokat készítenek. (csak zárójelben teszem hozzá, hogy írtóóóó cukik ezek és nem mellesleg egyediek)
forrás: symbyo
 • Nagyobb (pelenkázó) táska. Ha babával mozdulsz ki, akkor nem kevés cuccot viszel magaddal mindenre felkészülve, és ehhez jönnek még a pelenkák. Nem szeretek cipekedni, de ha már egyszer úgyis muszáj mindent összeszedni, akkor nekem nem különösebben számít, hogy a kicsi vagy a nagy hátizsákot viszem magammal (bár a minél kisebbre törekszem :D) Ellenben  lehet kapni nagyon szép pelenkázótáskát, ami még mosható pelenka kompatibilis is (pl. Bambino Mio). A mosható pelenka nem igazán gyarapítja a súlyt, csak a méretével kell számolni.
 • Nehezebben hozzáférhető. Talán ez már kevésbé jellemző, de a nagy bevásárló központokban még nem igazán kapható (az Auchanban időnként lehet találni, de ez nincs minden városban). Viszont egyre több webáruház virtuális polcain lehet már válogatni a különböző méretű és fajtájú pelenkák között (köztük a miénkbe is). Már külön boltok is nyíltak néhány városban, ahol meg lehet nézni, tapogatni a mosható pelenkákat. Ez a hátrány ne tántorítson el, főleg, hogy már lassan mindenki rendelkezik okostelefonnal és
 • internet-hozzáféréssel, így a rendelés csak pár kattintás és ki sem kellett mozdulni.
forrás: unsplash
 • Nem apa és nagyi kompatibilis. Ez a hátrány, addig eszembe sem jutott, míg a párom fordítva nem adta rá a lányomra a mosható pelenkát. (Igen, könnyesre nevettem magam a látványon 😀 ) Ha másra szeretnéd bízni a gyerkőcödet és evvel együtt a pelenkázós feladatot, akkor érdemes pár szóban elmagyarázni miként is működik, illetve olyan pelenkafajtát választani, ami hasonló az eldobhatóshoz (feladod-leveszed) vagy előre bekészíteni apának vagy a nagyinak a pelenkákat, hogy nekik csak cserélni kelljen.
 • Több energiát igényel. Ez sem feltétlenül igaz, de vannak napok, amikor már az is megerőltető, hogy felkeljen az ember egy babával “átmulatott” éjszaka után. A babaruhákat szinte folyamatosan mosni kell, így ha elég nagy a mosógéped töltőkapacitása, akkor nem kell külön programot indítani a pelenkáknak, hanem együtt a ruhákkal moshatod őket.
 • Kaki mosás. Na igen, ezt a kifogást szokták legtöbbször felhozni a mosható pelenkázással kapcsolatban. A gyártók már készítenek kakifogó papírt, amit a betét fölé helyezhetsz és a produktummal együtt a vécén lehúzhatsz, így már nem kell bajlódni a kakisikálással.
 • Több időbe telik a pelenkacsere. Ez fel szokott merülni érvként, hogy több idő lesz a pelenkázás a mosható pelenka esetén, de erre is szeretnék rácáfolni. Nekem átlagosan 4 percig tart egy pelenkacsere (alany levadászása, előkészítés, alany meggyőzése a pelenkázásra, csere, törlés, tiszta pelenka adás, ruhaigazítás, “könnyes búcsú”), és teljesen mindegy, milyen pelenkáról van szó. Ha úgy érzed, mégis több időt vesz igénybe, érdemes előre bekészíteni a betéteket a pelenkába, evvel már időt tudsz spórolni. (Persze, ha akarsz, és nem ragadtál le a cuki lábaknál és puszilgattad össze-vissza, ami szintén növeli a pelenkázós időt 😀 )
forrás: unsplash

Milyen tévhitek élhetnek az anyák fejében a moshatózással kapcsolatban?

 • “A mosható pelenka ázik.” – Ez nem igaz. Akármelyik pelenkarendszert is választod, a betét felett van egy külső vízzáróréteg (PUL/PUR, lanoninnal kezelt gyapjú vagy polár), amely megakadályozza a szivárgást. Akár hiszed, akár nem, az eldobható pelenkából is kifolyhat a pisi, kaki. (Tényleg, saját tapasztalat: erre mondta a férjem, hogy a pelenkákat is öblögethetném a ruhák helyett.) 3-4 órás időközönként ezt is cserélni kell, mint a másikat, ebben nincs nagy különbség.
 • “A mosható pelenka akadályozza a baba mozgásfejlődését.” A szüleink korában nem volt még csak mosható pelenka, mégis mindenki megtanult járni (ha egyéb akadály nem állt fenn), így ez ebben a formában nem igazán helytálló. Vannak esetek, amikor jobb is a mosható pelenka, például, ha a babának kötöttebb a csípője. Ha a túl nagy csomagtól félsz, akkor nem kell, mert vannak méretes pelenkák is, és egy betéttel igazán szép, csinos babapopsira tehetsz szert.  
 • “A mosható pelenka miatt többször kel a baba.” Ez a tévhit sokáig élt bennem is, de ez sem feltétlenül igaz. Aki érzékenyebb erre, az fogja jelezni, hogy ideje cserélni még éjszaka is. Itt két választási lehetőség is adódik. Az egyik, hogy szárazontartót használsz a betétek fölé, amely mint a neve is mutatja szárazon tartja a babapopsit. A másik, hogy megismerkedsz az EC (elimination communication) lehetőségével, lényegében pelenkanélküliség  amelynél a baba jelzéseire figyelve segíted az ürítési folyamatot.
forrás: unsplash
 • “A mosható pelenkától piros lesz a baba popsija.” Ez csak féligazság. Ha a baba fogzik, akkor alapvetően kipirosodhat a feneke, mindegy milyen pelenka van rajta. Ha túl sokáig maradt rajta a pelenka, az is pirosodáshoz vezethet fajtától függetlenül. Igen, vannak érzékeny bőrű babák, de nekik találták ki pl. a selyembetétet. Vannak olyan babák, akiknek az eldobhatós miatt volt pelenkakiütésük és pont a mosható pelenka oldotta meg a problémájukat. Érdemes ezt is megvizsgálni több szemszögből és kikísérletezni, vajon mi okozhatja a pirosságot.

Én ezek ellenére is a mosható pelenkát ajánlom mindenkinek az előző bejegyzésben leírt előnyei miatt. Ne tántorítson el ez senkit, segítséget érdemes kérni más mosis anyáktól, ha éppen most kezdenéd vagy elakadtál valahol. Kérdezz bátran tőlem is, nincsenek buta kérdések 😊 Mosható pelenkázásra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük