Posted on Hozzászólás most!

Nyaralás mosható pelenkával

Vicces tény rólunk, hogy többet utazunk, mióta gyerekeink vannak, mint előtte. Persze előtte is volt minden évben nyaralás, de felfedeztük a 4 napos kirándulások örömeit, és majdnem minden évszakban be is iktatunk egyet. Viszont a kirándulós kedv növekedése felvetette a mosható pelenka kérdését is. Sokszor sokféleképpen futottam neki, de egyik megoldással sem voltam elégedett, mert mindig beütött a gikszer pl. nagyon pisiszagú volt a fürdőszoba vagy elfogyott az eldobhatós betét. Őszintén szólva nyaralás alatt jó, ha az embernek nem kell még ezen is aggódnia, hogy honnan lesz a gyereknek pelenkája. Vannak, azért megoldások, bemutatok Nektek párat, tanulva a saját hibáimból.

1. A legegyszerűbb megoldás, ami nem igényel mosást – ökopelenka

Ez a megoldás tényleg a legegyszerűbb, különösebben gondolkodni sem kell rajta. A dm-ben lehet kapni ökopelenkát vagy utazás előtt megrendeled, beteszed a táskába és kész. A hátránya, hogy hiába ökopelenka a lebomlása a legkevésbé sem az, illetve rengeteg helyet foglal el a szemetesedben, főleg egy szállodában, ahol ilyen mini kukák vannak. Én ezt a módszert már végszükség esetén alkalmaztam, mikor már minden kötél szakadt.

2. Pelenkakülsők eldobhatós betéttel

Ez megint egy egyszerű megoldás. A nehézsége, hogy az eldobhatós betétet érdemes az utazás előtt korábban online megrendelni, mert kevés helyen kapható vagy mosis csoportból beszerezni. Az eldobhatós betét kényelmes, a hátránya, hogy egy csomag nem mindig elég, főleg, ha egy olyan gyerkőcöd van, aki napjában 4-szer kakil. Tavaly nyaralás alatt jártunk úgy, hogy elfogyott az eldobhatós betét. Szerencsére egy közeli mosis anyuka kisegített, mázlim volt. A pelenkakülsők a szállodában jobb híján és helyhiány miatt a törülközőszárítón száradtak vagy a zuhanyfüggöny fogasán. Itt megtanultam, hogy az erkély az fontos, főleg, ha nem apartmanba megy az ember.

 

Pelenkakülsők tetrapelenkával – egy fiókban elfértek

3. Pelenkakülsők tetrapelenkával

Ez a próbálkozásom bizonyult eddig a legsikeresebbnek. Sokat olvasgattam előtte más anyukák tapasztalatait, és mindenki ezt a megoldást javasolta – gondoltam, akkor én is kipróbálom. Betettem kb. 10 külsőt, zsebeseket és külsőket egyaránt, és legalább ugyanennyi tetrapelenkát köztük vastagabbat is, pl. IKEÁS, plusz kakifogó. A biztonság kedvéért tettem el eldobhatós betétet, mert tudtam, hogy Dani éjszaka a tetrapelenkát rommá fogja áztatni és ezzel együtt az ágyat is. (A vastag betéteket nem tettem el a száradási idejuk miatt, és azt kevésbé lehet jól kézzel kimosni.) Az eddigi próbálkozásaimmal a mosást próbáltam megúszni, itt viszont készültem rá. Mi jellemzően szállodában szoktuk menni, így ehhez próbáltam igazodni. Ez azt jelenti, hogy mosás csak kézzel és szárítás a legkisebb helyeken. Kértünk babakádat, és vittünk kicsi radiátorra akasztható szárítót is. A koszos pelenkákat a pelenkazsákba tettük, de egy idő után áztatva a babakádba kerültek. Körülbelül kétnaponta mostunk, napi szintű bontásban általában 10-15 percet vett igénybe. (Mértem pontosan minden mosási időt.) Tapasztalat azt mutatja, hogy ez a módszer volt a legéletképesebb. Nem voltak szagok, nem fogyott el a betét, csak a száradási idővel kellett számolnunk. (Minden nyaralás alatt nálunk egyszer rossz idő lesz, hiába volt előtte 70 fok. ) Egy kis bőrönddel foglaltak el többet a pelenkák, de megérte. Apartmanba esetleg könnyebb tud lenni, ha van mosógép vagy olyan helyre mentek, ahol egy mosis anyuka be tudja vállalni, hogy kimossa a vitt készletet. Én ezzel a kísérlettel azt szerettem volna magam számára is bizonyítani, hogy megoldható a mosis nyaralás, még akkor is, ha nincs a közelben mosógép vagy éppen mosis anyuka.

 

Száradnak a pelusok

Indulás előtt a következőket érdemes végiggondolni:

  • Hogyan fogok mosni? Kézzel vagy géppel? A kézi mosásnál számolni kell azzal, hogy nem tudja az ember úgy kicsavarni a pelenkát, mint a centrifuga – száradási időre érdemes odafigyelni.
  • Hol fogok szárítani? Van erkély, udvar? Az apartmanok fel vannak erre készülve, a szállódában érdemes erkélyes szobát kérni, hogy mégis a tiszta levegőn tudjanak száradni, ne a fürdőszobában.
  • Hogy fogom tárolni a koszos pelenkákat? Ha szeretnéd otthon hagyni a vödrödet, akkor érdemes a pelenkazsákba tenni a műsoros pelusokat. Kisebb helyen is elfér és a fürdő méretéből sem vesz el.
  • Milyen készletet viszek? Gyorsan száradó külsőket, zsebeseket érdemes vinni. Talán még a csónakosok is jók lehetnek erre a célra. Max. kétnapit érdemes összerakni, mert a bőrönd, autó stb. helye limitált, így nagykészletet érdemes otthon hagyni. A betétekből is inkább a vastagabb tetrákra érdemes szavazni. Jól moshatók, kicsavarhatók, nem igényelnek nagy helyet, gyorsan is tudnak száradni. A vastagabb tetrák azért is jók, mert a totyogók sem áznak két perc után.

Pelenkazsákok a koszos pelusoknak

Mindenki kivette a részét a munkából

+1 Ne hagyd otthon az úszópelenkát!

Az úszópelenka fontossága

Mosis nyaralásra fel!

Vélemény, hozzászólás?